maanantai 7. maaliskuuta 2016

Mustikkaiset vaahtokarkit

Mustikka tuntuu olevan kovasti itsellä pinnalla resepteissä parhaillaan. Näitä mustikka vaahtokarkkeja olen muutamaan otteeseen tehnyt. Itseä niissä viehättää lisäaineettomuus: väri ja maku tulevat luonnosta. Mustikkahillon voi paseerata, tällä kertaa laitoin kuitenkin suoraan sokeriliemen joukkoon ja hyviä tuli sattumillakin. Olen käyttänyt jauhottamiseen sirosokerin ja maissitärkkelyksen seosta ja todennut sen paremmaksi kuin kumpikaan erikseen. Pinnasta tulee vähän rouskuva, mutta se pysyy kivasti kuivana eikä tahmaa. Tänään grillattiin muutama takassa lasten kanssa ja hyvin toimii jauhotus siinäkin, ihanan rapsakoita tulee.



Mustikkavaahtokarkit

20g liivatejauhetta
1 dl kylmää vettä

400 g sokeria
150 g glukoosisiirappia
1 dl vettä
1 dl mustikkahilloa

3 (noin 70g) valkuaista

Jauhotukseen:
2 dl Siro hienosokeria
1 dl Maizena maissitärkkelystä

  1. Laita liivatejauhe ja 1 dl vettä kulhoon turpoamaan.
  2. Vaahdota valkuaiset melko kovaksi vaahdoksi.
  3. Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan ja keitä kunnes lämpötila on 127°C. 
  4. Lisää mustikkahillo ja odota kunnes lämpötila on uudelleen 127°C.
  5. Ota kattila liedeltä ja sekoita liivate-vesiseos joukkoon kunnes se on sulanut kokonaan.
  6. Kaada sokeriliemi hitaasti nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. 
  7. Vatkaa vielä noin 10 minuuttia reippaalla teholla, kunnes massa on paksua ja kiiltävää.
  8. Voitele noin 23x33cm kokoinen vuoka ruokaöljyllä tai vuokaspayllä ja lisää runsaasti siro-sokeri-maissitärkkelys seosta ettei massa tartu kiinni.
  9. Kaada vaahtokarkkimassa vuokaan ja levitä öljytyllä lastalla tasaiseksi. Levitä päälle vielä siro-sokeri-maissitärkkelys seosta. Massan voi myös pursottaa pötköiksi ja sokeroida.
  10. Anna massan levätä muutama tunti tai vaikka seuraavaan päivään huoneen lämmössä.
  11. Kaada massa vuuasta sokeroidulle leivinpaperille/leikkuulaudalle ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi. 
  12. Pyörittele palat siro-sokeri-maissitärkkelys seoksessa ja pakkaa ilmatiiviisti, jotteivät ne kuivu liikaa. 
  13. Herkuttele! Nämä säilyvät ainakin viikon, jos säilyvät.


1 kommentti:

  1. Takkatulella loimoteltiin näitä edellispäivänä tyttöjen kanssa. Siro-maissijauho toimii todella hyvin ja tulee niin mahtava rapsakka pinta!

    VastaaPoista