maanantai 7. maaliskuuta 2016

Mallasleipäset

Ihanaa tuoretta leipää. Meillä leivotaan jotakin leipää viikottain. Hiivataikinan käsittelyssä on jotakin niin meditatiivista. Tunnissa saa aikaan jotakin järkevää ja herkullista. Näitä on nyt pari kertaa tehty ja tehdään taatusti toistekin. Kuitua leipään saa kätevästi lisää vähän harvemmin käytetyistä raaka-aineista kuten maltaista ja sokerijuurikaskuidusta. Jauhetut maltaat on todella kätevä käyttää, vaikka onhan ne kaljamäskistä tehdyt leivät vielä ihan eri juttu.

Taikina:
½ l vettä
50 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1 dl mämmi- ja leipämallasta jauhettuna
1 dl sokerijuurikaskuitu Esim Fibrex
6 dl vehnäjauhoja
6 dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl hunajaa
1½ dl turkkilaista jugurttia
1½ tl suolaa
½ dl ruokaöljyä

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen.
  2. Lisää hunaja, maltaat ja sokerijuurikaskuitu ja anna turvota hetken.
  3. Lisää jugurtti, jauhot ja vaivaa viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunalta mukavasti.
  4. Lisää joukkoon vielä suola ja ruokaöljy. Voit myös lisätä hieman jauhoja jos taikina näyttää liian pehmoiselta, jauhot auttavat myös öljyn ja suolan sekoittumisessa tasaisesti taikinaan.
  5. Kohota taikinaa liinan alla kaksinkertaiseksi.
  6. Kaada taikina pöydälle ja kauli noin 1½cm paksuiseksi levyksi. 
  7. Leikkaa pyöreällä muotilla leivät irti ja aseta pellille nousemaan. Töki haarukalla muutamat reiät leipäsiin, niin ne eivät pullistele liikaa paistettaessa.
  8. Kohota leipäsiä noin 20 min liinan alla.
  9. Paista 225°C noin 10 min. Itse heitän uunin pohjalle paiston alussa tilkan vettä, jotta leipäsistä tulee rapeita ja ne vielä hieman uunissa nousevat. Voi miten ihanaa olisikaan uusi uuni höyrytoiminnolla!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti