Taitaa olla villitys jo kattamassa useammankin harrastajan kahvipöytää. Meillä vietettiin esikoisen syntymäpäivää, ja lastenkutsuille tehtiin numerokakku ikävuosien mukaan. Pohja on ihan perus murotaikinasta, ja sen voi tehdä etukäteen jääkaappiin odottamaan muutamaa päivää ennen tarvettakin valmiiksi. Ainakin meidän jääkaapissa on jotain vikaa, sillä taikina tuppaa vähenemään aikaamyöden kummasti. Jämäpaloista, jos sitä taikinaa siis jäi, voi tehdä ihan mitä vain pikkuleipiä.
Murotaikina:
400 g voita
8 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 muna tai kaksi keltuaista
1-2 rkl appelsiininkuorta raasteena
5 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljaesanssia
1½ dl mangososetta
200 g valkoista maitosuklaata
Murotaikina:
400 g voita
8 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 muna tai kaksi keltuaista
1-2 rkl appelsiininkuorta raasteena
- Tämä on kätevää tehdä monitoimikoneessa teräosalla.
- Käytä jääkaappikylmää voita ja mittaa kaikki aineet munaa lukuunottamatta kulhoon.
- Reippaalla teholla pyöräytetään niin että taikina on murumaista.
- Lisää keltuaiset tai muna, ja pyöräytetään nopeasti taikina kasaan.
- Jäähdytä jääkaapissa ainakin puolisen tuntia.
- Tee kaava siten että numero mahtuu mukavasti pellille ja on sopivan paksu.
- Taikinaa voi himan muokata, etenkin jos on ollut pidempään valmiina, ennen kaulimista. Kauli taikina noin 5 mm paksuiseksi.
- Leikkaa taikinasta kaavalla kaksi numeroa, itse leikkasin ensimmäisestä kaulauksesta yhden ja seuraavasta toisen.
- Paista numerot 200 °C noin 8 min, kunnes väri on kullan keltainen.
- Anna numeroiden jäähtyä rauhassa pellillä ja käsittele niitä muutenkin varoen.
Täyte:
5 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljaesanssia
1½ dl mangososetta
200 g valkoista maitosuklaata
- Vatkaa kerma ja tuorejuusto vaahdoksi keskenään, todella se onnistuu mainiosti yhdellä kertaa. Vaahto saa olla napakkaa, mutta varo ettet ylivatkaa kuitenkaan.
- Lisää joukkoon vaniljaesanssi ja mandosose.
- Sekoita tasaiseksi.
- Sulata valkosuklaa mikrossa 20 sekuntia kerrallaan ja sekoittaen jokaisen lämmityksen välissä. Valkosuklaa ei saa kuumentua liikaa.
- Lisää valkosuklaan joukkoon noin pari desiä täytettä ja sekoita varovasti, lisää valkosuklaa seos koko täytteen joukkoon.
- Pursota täytteestä palleroita numerokeksin reunoille ja saat nätin reunan. Keskelle voi vapaammin pursotella. Aseta toinen kerros varovasti pursotusten päälle ja pursota päällimmäisen kerroksen pallerot, täähän kannattaa keskipursotukseenkin panostaa enemmän.
- Lopuksi koristele mielikuvituksen mukaan: karkkeja, marenkeja, sokerimassakoristeita ja mitä nyt keksiikään. Tämän koristelivat sankari pikkusiskonsa kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti