torstai 14. tammikuuta 2016

Olutleipä

Kävipä ohraisesti, tuli kovat pakkaset. Meillä oli ulkosaunalla varattuna laatuoluita Joulupukkia ja muita joulunajan vieraita ajatelen. Olusethan olivat sitten jäätyneet, kuten minun siiderit ja muun perheen limutkin. Limut eivät sentää olleet pyrkineet tölkeistään ulos, tai olivat pyrkineet muttei voima riittänyt. Limutölkit ovat nätisti paisuneet päistään, ja päissään ei sitten näistä oluista ollut kukaan. Mies kysyi kaataako oluset viemäriin ja minä harmissani, että voi kai niitä johonkin käyttää. Päätin kokeilla leipää ja tätä varten voisi vaikka olutta ihan itsellekin ostaa! Tuli todella herkullista.

5 dl olutta
1 pss kuivahiivaa
2 dl mämmi-leipämallasta
4 dl kokojyvä vehnäjauhoja
7-9 dl vehnäjauhoja
1 dl pellavarouhe
2 rkl siirappia
2 rkl aniksen siemeniä
2 tl suolaa
1/2 dl ruokaöljy



  1. Mittaa ja sekoita jauhot, maltaat, hiiva ja pellavansiemenrouhe taikinakulhoon.
  2. Lämmitä olut 42°C ja lisää jauhojen sekaan. Lisää samalla anis ja siirappi.
  3. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes sitkoa on mukavasti ja hieman irtoaa kulhon reunasta.
  4. Lisää suola ja öljy, tarvittaessa lisää myös vehnäjauhoja.
  5. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Alusta taikina kevyesti pöydällä ja jaa kahdeksi leiväksi. Riivaa palat pyöreiksi leiviksi.
  6. Lämmitä uuni 250°C.
  7. Nostata liinan alla puolisen tuntia. Tee leipien pintaan viillot terävällä veitsellä.
  8. Laita leivät uuniin ja uunin pohjalle noin 1/2 dl vettä. Laske uunin lämpötila 180°C 10 min paiston jälkeen ja jatka paistamista vielä 20-25 min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti