maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulun makeisia

Fudge perusohje

Hirmuinen namivillitys päällä monella foorumilla, niinpä minäkin innostuin keittelemään versioni. Ohje on mukaeltu täältä. Keittolämpötilaa laskin hieman. Jotta homma ei olisi liian helppo pläjäytin kaksinkertaisen annoksen ja jaoin sen sitten keittämisen jälkeen kahtia, toisen KitschenAidiin ja toisen metallikulhoon sähkövatkaimella vatkattavaksi. Makuina minulla oli valkosuklaa-macadamia-vanilja ja tummasuklaa-appelsiini-kardemumma

Noin kilo valmiita
8 dl sokeria
2 1/2 dl  kermaa
100 g voita
1 dl kondensoitua maitoa
2 rkl glukoosisiirappia
100 g suklaata (tummaa-,  valko- tai maitosuklaa jne)

Lisäksi: makuaineita kuten vaniljaa, appelsiiniesanssia, kuivattuja marjoja, hedelmiä tai pähkinöitä paloina.
  1. Mittaa suklaata lukuunottamatta kaikki aineet pinnoitettu paksupohjaiseen kattilaan. 
  2. Valitse mieluummin reilu kuin riittävä kattila, sillä massa kuohuu keitettäessä kuten kuvasssa näkyy.
  3. Kuumenna massa kiehuvaksi kokoajan sekoittaen lastalla. 
  4. Jatka keittämistä puolella teholla kunnes massan lämpötila on 114-115°C.
  5. Lisää halutessasi mausteet tässä kohtaa.
  6. Ota kattila liedeltä ja kaada massa taikinakulhoon. 
  7. Vatkaa massaa hiljaisella nopeudella 2 min, lisää paloiteltu suklaa yhdessä erässä. 
  8. Jatka vatkaamista reippaalla keskiteholla kymmenisen minuuttia. Massa jämähtää vatkauksen aikana. 
  9. Lisää halutessasi pähkinöitä, rusinoita, kuivattuja hedelmiä tai marjoja jne massaan.
  10. Kaada massa leivinpaperilla  vuorattuun vuokaan. Massan pitäisi tässä vaiheessa olla vielä suht elastista, joten voit tasoittaa pinnan ja halutessasi koristella.
  11. Anna jäähtyä rauhassa vaikka jääkaapissa pari tuntia ja paloittele sopiviksi suupaloiksi.
  12. Näissä on niin reilusti sokeria että räilyvät kyllä hyvin ihan huoneenlämmössäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti